1

Opvolgers

…Dus als de naam: "De Selefoes-Saalih" in het algemeen valt, dan wordt er niets anders mee bedoeld dan de drie bevoorrechte eeuwen. Zij zijn: De Metgezellen van de Profeet (moge Allaah's Zegeningen en Vrede met hem zijn), vervolgens de Opvolgers, dan de opvolgers van de Opvolgers. En dit is de interpretatie van de onderzoekers -van de mensen der kennis- betreft de hadieth: "De beste mensen zijn die van mijn eeuw, dan degenen die daarna komen en dan degenen die daarna komen!" [Boechaarie: 2652, Moslim: 2533] en alle andere authentieke overleveringen van de Profeet (moge Allaah's Zegeningen en Vrede met hem zijn) in deze betekenis.

En de Iemaams van as-Selefieyyah na de tijd van de Metgezellen van de Profeet (moge Allaah's Zegeningen en Vrede met hem zijn) zijn, van de Opvolgers o.a.: ‘De twee Sa’ieds (Sa’ied ibn Moesaïb en Sa’ied ibn Djoebair), ash-Sh’abie, ‘Ikrimah en Moedjaahid. En van de opvolgers na de Opvolgers: de vier Iemaams (Aboe Haniefah, Maalik, ash-Shaafie’ie, Ahmed ibn Hanbal), al-Awzaa’ie, de twee Hammaads (Hammaad ibn Salamah en Hammaad ibn Zeed), de twee Soefyaans (Soefyaan ath-Thowrie en Soefyaan ibn ‘Uyeenah), al-Laith ibn S’ad, Aboe ‘Oebaid al-Qaasim ibn Sallaam, al-Boechaarie, Moslim en diegenen die hun weg volgden. Voorwaar, zij zijn de Iemaams van de Selefoes-Saalih!

En jullie moeten weten -Barakallahoe fiekoem- dat As-Selefieyyah niet door een persoon, in welke tijd of plaats dan ook, is gesticht! Zo was niet de derde hervormer van as-Selefieyyah, Shaych Mohammed ibn 'Abd al-Wahhaab gezamenlijk met zijn broeder Iemaam Mohammed ibn Sa'oed (moge Allaah's Barmhartigheid met hen allen zijn) een stichter van as-Selefieyyah. En ook niet één van de geleerden, Iemaams van het geloof of uitnodigers naar de Waarheid van dit zuivere geloof, voor hen, zoals: Shaychoel-Islaam Ibn Temiyyah en zijn studenten, of degenen voor hem zoals de vier Iemaams en degenen die wij van de Iemaams hebben vermeld. En ook de Opvolgers niet, noch de Metgezellen van Mohammed (moge Allaah's Zegeningen en Vrede met hem zijn), noch Mohammed (moge Allaah's Zegeningen en Vrede met hem zijn) (zelf), noch waren degenen die hem voor zijn gegaan van de Profeten en Boodschappers stichters van as-Selefieyyah!

Neen, (As-Selefieyyah) is door Allaah Geordend! Want, de Profeten en Boodschappers, en de uitnodigers naar Allaah na hen, hebben allen alleen hetgeen dat Allaah Bepaald heeft van de Wet verkondigd. Daarom heeft (as-Selefieyyah) geen oorsprong, behalve het Argument (Koran en Soennah) of de Consensus…

Bron: Oesoel Wa Qawaa’id fie Manhadj as-Selef blz. 5-6 zie www.sahab.net, door Shaych al-'Allaamah ‘Oebayd al-Djaabirie

Live duroos