1

Integendeel, de ware Selefiyyah is de Islaam

Door Shaych Saalih bin Fauwzaan al-Fauwzaan.

بسم الله الرحمن الرحيم


Alle lof is aan Allaah en wat volgt. Ik las in de krant Okaz van Zondag 28/03/1426 met het nummer (14162) een slechte titel van een bijeenkomst die plaatsvond tussen een aantal nobele mashaayich. De titel was als volgt: "Selefie, Tablighie en Igwaanie zijn benamingen die niet van de islaam zijn". Ik stond versteld hoe de schrijver van deze titel as-Selefiyyah niet van de islaam beschouwde terwijl het inhoudt: Het volgen van de methodiek van de Vrome Voorgangers van onder de Sahaabah en de Taabi`ien en de bevoorrechte drie eeuwen. En Allaah, de Meest Verhevene zegt:

En de allereerste (moslims) van de uitgewekenen (Moehaadjiroen) en de helpers (Ansar) en degenen die hen volgden in oprechtheid. Allaah heeft welbehagen aan hen en zij hebben welbehagen aan Hem. Hij heeft voor hen tuinen (in het paradijs) bereid waar onder door de rivieren stromen, zij zijn daarin eeuwig levenden. Dat is de geweldige overwinning. [Soerah at-Tauwbah (9): 100]

En de meest verhevene zegt tegen de Sahaabah:

Voorwaar, degenen die geloven en die zijn uitgeweken (naar Medienah) en die hebben gestreden met hun bezittingen en hun levens op de weg van Allaah, en degenen die onderdak boden en hulp verleenden; zij zijn het die elkaars bondgenoten zijn. [Soerah al-Anfaal (8): 72]

Tot aan dat Hij - Geprezen is Hij - zegt:

En degenen die daarna gelovig zijn geworden en zijn uitgeweken en samen met jullie hebben gestreden; zij zijn degenen die tot jullie behoren. [Soerah al-Anfaal (8): 75]

En de Meest Verhevene heeft gezegd in Soerah al-Hashr:

(De buit is) voor de armen van de uitgewekenen, degenen die zijn verdreven uit hun woonplaatsen en van hun bezittingen, zoekend naar een gunst en welbehagen van Allaah. En zij helpen Allaah en zijn boodschapper. Zij zijn degenen die de waarachtige zijn. En degenen die voor hen in de stad (Medienah) woonden en geloofden (Ansar), zij houden van diegenen die (vanuit Mekkah) naar hen zijn uitgeweken. [Soerah al-Hashr (59): 8-9]

Tot de Uitspraak van de Meest Verhevene:

En degenen die na hen kwamen zeggen: "Onze Heer vergeef ons en onze broeders die ons zijn voorafgegaan in het geloof. [Soerah al-Hashr (59): 10]

En de Profeet heeft gezegd:

En deze Oemmah zal zich opsplitsen in drieënzeventig groeperingen, zij zullen allen in de hel zijn behalve één.

Zij (de Sahaabah) zeiden: "Wie zijn zij, O boodschapper van Allaah?"

Hij zei: Zij die op datgene zijn waar ik en mijn metgezellen vandaag op zijn.

En hij heeft gezegd:

Houd jullie vast aan mijn Soennah en de Soennah van de rechtgeleide Goelafaa' na mij.

Dus as-Selefiyyah is de ware methodiek die verplicht is voor ons om te volgen. En wij moeten afstand nemen van datgene wat het tegengaat van methodieken. Zijn mensen (de mensen van as-Selefiyyah), zij zijn de Geredde Groep (al-Firqah an-Naadjiyah), Ahloes-Soennah wal-Djamaa'ah en zij zijn de overwinnende groep (at-Taa'ifah al-Mansoerah) tot aan de Dag des Oordeels – Moge Allah ons tot hen laten behoren - . Maar het toeschrijven aan deze methodiek heeft kennis nodig van haar fundamenten zodat de moslim zich daaraan vasthoudt en hij moet kennis hebben van de methodieken die haar (de ware methodiek) tegengaat zodat hij ervan wegblijft.

Dus het vasthouden aan de Methodiek van de Selef heeft kennis en inzicht nodig. Het is niet voldoende om je er slechts aan toe te schrijven terwijl je er onwetend over bent of het tegengaat.

Daarom zegt de Meest Verhevene:

..en degenen die hen volgden in oprechtheid. [Soerah at-Tauwbah (9): 100]

Wat betekent oprechtheid door middel van kennisneming en oprechtheid in het opvolgen zonder extremisme en hardheid en zonder overdrijving of nalatigheid. Zoals degenen die zich toeschrijven aan de wetscholen van de vier Iemaams Abie Haniefah, Maalik, ash-Shaafi'ie en Ahmed, terwijl zij een andere methodiek dan hen volgen in aqiedah en aanbiddingen.

Zo ook degene die zich toeschrijft aan de Methodiek van de Selef terwijl hij de moslims tot ongelovigen verklaard of rebellie pleegt tegen de moslim regeringleiders of wat voor richting van de richtingen van extremisme inslaat. Hij is geen Selefie, hij wordt Gaaridjie of Mo'tazilie genoemd. Zo ook degene die zich toeschrijft aan de Methodiek van de Selef terwijl hij spreekt met de woorden van de Moerdji'ah in de kwestie van Iemaan en Koefr (geloof en ongeloof). Dit is niet as-Selefiyyah.

Het is dus verplicht om alert te zijn in deze kwestie en de Methodiek van de Selef niet te mengen met de andere methodieken die er tegenstrijdig aan zijn, en dan zeggen dat al deze methodieken niet van de Islaam zijn. Dit zijn lukrake uitspraken, onterechte oordelen en misleiding van de mensen.

Dit is waar ik op wilde attenderen. En Allaah is de Bezitter van het Succes. En moge Hij Zegeningen en Vrede schenken aan onze Profeet Mohammed en aan zijn Familie en zijn Metgezellen.


Bron: Al-Bayaan li-Agtaa' ba`dh al-Koettaab [Een verduidelijking van de Fouten van Enkele Schrijvers] Deel 3, Blz. 42/43 (Druk van Daar ibn al-Jawzi)
Vertaald door: Aboe 'Obaydirahmane Mohammed al- Maghribie
Gecontroleerd door: Beheer
www.SelefieDawah.nl

0 reacties:

Een reactie posten

Live duroos