1

De kenmerken van de selefiyyaat

door al ‘Allaamah Moqbil bin Haadie al Waadi’ie


Vertaling: Selefienederland: 16-06-2011

Vraag: Wat zijn de eigenschappen van de Selefie vrouw?

De Shaych, al Imaam, Moqbil bin Haadie al Waadi’ie - rahiemahoellaah - zei: “Kenmerken van de Selefiyyaat (zijn):

1. Zij houdt zich vast aan het Boek van Allaah en aan de Soennah van de Boodschapper van Allaah, vrede en zegeningen zijn met hem en zijn familie, binnen de grenzen waar zij tot in staat is, volgens het begrip van de Selef oes-Saalih.

2. En het is ook passend voor haar om goede omgangsmanieren te hebben met de moslims en zelfs met de ongelovigen, omdat Allaah de Machtige en Majesteitelijke in Zijn Edele Boek zegt:

En zeg tegen de mensen het goede.” ( Soerat al Baqarah, ayaah 83)

En Hij zegt:

Voorwaar, Allaah gebied jullie om het toevertrouwde aan haar eigenaren te geven.” (SoeratanNisaa, ayaah 58)

En Hij zegt ook:

En wanneer jullie rechtspreken wees rechtvaardig ” (Soerat al An’aam, ayaah 152)

En Hij de Geprezene en Verhevene zegt:

O jullie die geloven, wees voorstanders der rechtvaardigheid, getuigen voor Allaah, zelfs als het tegen jullie zelf is, of de ouders en de verwanten. Of zij nu rijk of arm zijn, Allaah gaat voor hen beiden. Volg de begeerte niet, zodat jullie rechtvaardig zijn. En als jullie omzeilen of jullie afwenden (van rechtvaardigheid), dan voorwaar Allaah weet wat jullie doen.” (SoeratanNisaa, ayaah 135).

1SN: Genomen van de verzamelde fataawa van Shaych Moqbil Rahiemaahoellaah pag. 20 t/m 23:
http://www.olamayemen.com/show_book73.html
Met een voorwoord van de edele Shaych Mohammed bin ‘Abdillaah al ImaamHafidahoellaahoeTa’aala.


3. Zoals het verplicht is voor haar om Islamitische kleding te dragen en weg te blijven van het lijken op vijanden van de Islaam. Imaam Ahmed leverde over in zijn moesnad van de hadieth van ‘Abdoellaah bin ‘Oemar, moge Allaah tevreden met hen beiden zijn,(dat) hij zei, de Boodschapper van Allaah zei, moge vrede en zegeningen over hem en zijn familie zijn:

Wie op een volk lijkt, dan is hij van hen.”

En de Heer van de Glorie zegt met betrekking tot de kleding:

O Profeet, Zeg tegen jouw echtgenotes en jouw dochters en de vrouwen van de gelovigen dat zij hun Djilbaab (overkleding)over zich laten hangen. Dat is makkelijker om hen te herkennen en zo worden zij niet lastig gevallen.” (Soerat al Ahzaab, ayaah 59).

En at Tirmidhie levert over in zijn Djaamie’ van de hadieth van ‘Abdoellaah bin Mas’oed – radiya Allaahoe ‘anhoe, (dat) hij zei, de Boodschapper van Allaah, moge vrede en zegeningen zijn over hem en zijn familie zei:

“De vrouw is ‘Awraah.2 Als zij naar buiten gaat dan maakt de Shaytaan haar mooi.”3

4. En wij adviseren haar om goed te zijn voor haar man als zij een gelukkig leven wenst. De Profeet vrede en zegeningen zijn over hem en zijn familie zegt:

Als een man zijn vrouw uitnodigt naar zijn bed en zij weigert dan vervloeken de engelen haar. “ Moetafiqoen ‘alayhie.

En in Sahih Moslim:

Behalve dat degene die boven de Hemel is4 boos is op haar.”

2 SN: ‘Awraah: Dit is hetgeen niet gezien mag worden van de vrouw door een voor haar vreemde man, uitgezonderd hiervan is iemand die van haar directe familie is zoals haar vader, moeder, broer, zoon of haar echtgenoot.
3 SN: Al Moebarakfoerie – rahiemahoellaah - zegt in zijn uitleg van deze hadieth in Toehfat al Ahwadhie: “Oftwel maakt haar mooi in de ogen van de mannen…”
4 SN: Deze hadieth is ook een bewijs dat Allaah boven de Hemel boven Zijn schepping is.


5. Zo ook moet zij haar kinderen opvoeden (volgens)een Islamitische opvoeding want al Boecharie en Moslim leveren over in hun Saheeh van de hadieth van ‘Abdoellaah bin ‘Omar, moge Allaah tevreden met hen beiden zijn, (dat) hij zei: De Boodschapper, vrede en zegeningen zijn met hem en zijn familie, zei:

Jullie zijn allemaal herder(verantwoordelijk) en jullie zijn allemaal verantwoordelijk voor degenen onder jullie gezag.”

En hij noemde dat de vrouw:

Zij is verantwoordelijk voor het huis van haar echtgenoot en verantwoordelijk voor degenen onder haar gezag.”

En in de Sahiehayn van de hadieth van Ma’ql bin Yasaar, moge Allaah tevreden met hem zijn, (dat) hij zei: De Boodschapper, vrede en zegeningen zijn met hem en zijn familie, zei:

Er is geen persoon aan wie Allaah verantwoordelijkheid heeft gegeven over anderen en hij faalt erin om over hen zorg te dragen door hen te adviseren, behalve dat hij nooit de geur van het paradijs zal ruiken

Het is dus niet passend dat da’wah haar afhoudt van het opvoeden van haar kinderen.

6. Zoals het ook passend voor haar is om tevreden te zijn met hetgeen Allaah oordeelde van het bevoorrechten van de man over de vrouw. De Verheerlijkte en Verhevene zegt:


En begeert niet datgene, waarmede Allah sommigen van jullie boven anderen bevoorrecht heeft.” (An Nisaa: vers 32).

En de Verhevene en Verheerlijkte Zegt:

De mannen zijn toezichthouders over de vrouwen omdat Allaah de een boven de ander bevoorrecht heeft en door hetgeen zij van hun rijkdommen besteden. En de deugdzame vrouwen zijn de gehoorzame (vrouwen) en zij waken (over zichzelf en de eigendommen) in de afwezigheid (van haar man), waarmee Allaah waakt. En wat betreft hen (echtgenotes) waarvan jullie ongehoorzaamheid vrezen: vermaant hen (als dat niet helpt) negeert hen en (als dat niet helpt) slaat hen (licht) Indien zij jullie dan gehoorzamen: zoek dan geen voorwendsel (om hen lastig te vallen). Voorwaar, Allaah is Verheven, Groots.” (An Nisaa: vers 34).

En in AsSahiehayn in de hadieth van Abie Hoerayra moge Allaah tevreden met hem zijn (dat) hij zei: De Boodschapper van Allaah, vrede en zegeningen zijn met hem en zijn familie, zei:

Wees goed voor jullie vrouwen, want zij zijn geschapen van een rib, en de bovenkant van de rib is krom, voorwaar als je het recht wilt maken breekt het, en als je het zo laat dat blijft het krom.”

En het is passend voor de vrouw om geduld te hebben met hetgeen Allaah voor haar bepaald heeft van de bevoorrechting van de man over haar en de betekenis hiervan is niet dat zij buitengesloten wordt. De Boodschapper vrede en zegeningen zijn met hem zegt”, zoals in Djaami’ at Tirmidhie staat:

Wees goed voor jullie vrouwen, want voorwaar zij zijn een ondersteuning voor jullie, en verwacht niets anders dan dat van hen. En er zijn voor jullie rechten bij jullie vrouwen, en jullie vrouwen hebben rechten bij jullie. En jullie rechten over hen zijn dat zij jullie bedden niet geven (iemand laten zitten in de slaapkamer) aan hen van wie jullie afkeer hebben en zij niet in jullie huizen binnen laten hen van wie jullie afkeer hebben, en hun rechten over jullie dat jullie goed voor hun zijn betreffende hun voedsel en kleding.”

En in de Soenan en Moesnad Imaam Ahmed van de hadieth van Moe’aawieyah bin Hayda dateen man zei: “O Boodschapper van Allaah, wat is het recht van de echtgenote over de man?

Hij zei: “Dat jullie haar voeden als jullie (jezelf) voeden, jullie haar kleden als jullie (jezelf) kleden en het gezicht niet slaan en niet uitschelden en jullie geen hadjr doen (afstand nemen van haar) behalve binnen het huis.”

Moge Allaah jullie zegenen, het is passend om samen (elkaar) te ondersteunen in het goede. De man behandeld zijn vrouw volgens de Islamitische omgangsnormen en helpt haar om kennis op te doen en helpt haar om Da’waah naar Allaah te doen. En de vrouw behandeld haar man volgens de Islamitische omgangsnormen en helpt met kennis (opdoen) en Da’waah naar Allaah en (helpt) met een goede organisatie voor wat binnen het huis is.

Want Allaah de Verheven en Verheerlijkte zegt:


Help elkaar in het goede en taqwaa en help elkaar niet in zonde en overschrijding.” (Soerat Al Maa’ieda:2)

En Allaah is degene die helpt.”

Einde van de woorden van Imaam Moeqbil - rahiemmahoellaah


Bron:
De kenmerken van de selefiyyaat

0 reacties:

Een reactie posten

Live duroos