1

Da’wah verichten bij de gewone moslims

Shaych al ‘Allaamah Rabi’ bin Haadie al Madkhalie ~hafidahoellaah~

De vraag: Hoe wordt de da’wah naar Selefiyyah gedaan bij de gewone mensen; de manhadj (methodologie) van de Selef oes Saalih, specifiek als zij zich vasthouden aan bepaalde doe’aat (uitnodigers) van onheil en slechtheid?

Het antwoord van de Shaych -hafidahoellaah:

“Allaah heeft voor ons een methodologie neergelegd in het oproepen naar Hem. Allaah zei tegen Zijn Profeet:

Nodig uit tot de Weg van jouw Heer, met wijsheid en goed onderricht en bediscussieer hen op de beste wijze” (Soera an Nahl: vers 125)

De da’wah naar Allaah is met wijsheid, en de wijsheid dat is de kennis en de verduidelijking en het bewijs, dus verricht da’wah met kennis en met goede manieren en met zachtheid en mildheid, (bij) de gewone persoon en een ander dan de gewone persoon.

Maar de gewone persoon zal het meer accepteren (als jij zo da’wah verricht) en hij zal de waarheid van jou accepteren zonder discussie, en als hij discussie nodig heeft (om de zaak duidelijk te maken), omdat hij iets van ontoegankelijkheid in zich heeft. Iets van het vasthouden aan het valse, bediscussieer hem dan op de beste wijze:

En het goede en het kwade zijn niet gelijk: beantwoord met wat beter is, dan zal degene bij wie tussen jou en hem vijandschap was als een oprechte vriend worden. En dit wordt niet gegeven behalve aan degenen die geduldig zijn en dit wordt niet gegeven behalve aan de bezitter van een geweldig geluk.” (Soerah al Foessilaat: 34 en 35)

En deze wijsheid wordt niet gegeven behalve aan de bezitter van een geweldig geluk.”

Einde van de woorden van de Shaych - hafidahoellaah.

Vertaling: Aboe Roemaysae
Bron

0 reacties:

Een reactie posten

Live duroos