1

Imaams die Selefie verduidelijken.


Een aantal uitspraken van de Imaams die verduidelijken dat het woord Selef en Selefie door hun gebruikt werd.

Imaam Moslim rahiemehoellaah zegt in het voorwoord van zijn sahieh: overgeleverd via Mohammed bin Abdoellaah: Ik heb Ali bin Shaqeeq horen zeggen: ik heb Abdoellaah ibn Al-Moebaarak in bijzijn van een massa mensen horen zeggen: ‘’Accepteer de overleveringen van Amir bin Thaabit niet, want hij was iemand die de Selef uitschold!’’

Shaychoel-Islaam ibn Temiyyah rahiemehoellaah verduidelijkt in Madjmoe’ah Al-Fatawa deel 4 blz. 149 dat er een Idjma’ah is over de toestemming dat een persoon zichzelf associeert met madhab As-Selef, hij zegt:

‘’Het is geen schande dat iemand Madhab As-Selef beaamd en zichzelf daarmee associeert en daar trots op is! Beter gezegd, het moet met unanieme overeenstemming van hem geaccepteerd worden, want de Selef hun madhab is alleen maar op de Waarheid gebaseerd!’’

Imaam Adh-Dhaabie zegt over Imaam Ad-Daaroqodnie:

De Man heeft zich nooit beziggehouden met 'Ilm al Kelaam of woordtwisterij, en is hier nooit op ingegaan. Integendeel! Hij was een Selefie!

Uit zijn Boek Sier 'Alaam an Noebalah deel 16 blz 459

Shaych Imaam Al-Imaam Al-Allaamah Abdoel-Aziez ibn Baaz rahiemehoellaah werd gevraagd: ‘’Wat zegt u van iemand die zichzelf Selefie of Atherie noemt; prijst hij zichzelf aan?

De Shaych antwoordde: ‘Als hij oprecht is in zijn uitspraak dat hij Atherie of Selefie is dan is daar niets is mee! Net zoals de Selef dat zeiden: hij is een Selefie, hij is een Atherie! Dit is een noodzakelijke aanprijzing, een verplichte aanprijzing!

Imaam Al-Imaam Al-Allaamah Shaych Oebaid Al-Djaabirie zegt in; Oesoel wa Qawaa’id fie Manhadj As-Selef blz. 6-7: ''Dit is de weg van As-Selefiyyah, en dat is dezelfde weg als Ahloels-Soennah Wal-Djama’ah, want As-Selefiyyah heeft verschillende benamingen die onderling niet tegenstrijdig in betekenis zijn. Zij zijn Al-Firqatoen-Naadjiyah, At-Taaïfatoel-Mansoerah, Ahloel-Hadieth en Ahloels-Soennah Wal-Djama’ah!

Shaych Al-Imaam Al-Allaamah Saalih Al-Fawzaan werd gevraagd; Is het Hizbiyah (groepsvorming) wanneer een persoon zichzelf selefie noemt? Hij antwoordde:

Wanneer iemand zich Selefie noemt is daar niets mis mee zolang dat dan ook werkelijk zo is! Maar wanneer het alleen maar een verkondiging is terwijl hij in werkelijkheid niet op manhadj As-Selef zit dan is het niet toegestaan voor hem om zichzelf Selefie te noemen! Zoals bv. Al-Ashaa’riah, zij zeggen: Wij zijn Ahloels-Soennah Wal-Djama’ah! Terwijl dit niet waar is, want dat waar zij op zijn is niet Manhadj Ahloels-Soennah Wal-Djama’ah. Al-M’otazilah beweren hetzelfde en zeggen dat zij Moewahidien zijn. (Vervolgens las de Shaych een poëzie op en zei): Wie beweerd dat hij op madhab Ahloels-Soennah Wal-Djama’ah zit volgt ook de weg van Ahloels-Soennah Wal-Djama’ah en vermijd alles wat daar tegenstrijdig aan is…
Maar wanneer hij de dieren van de woestijn samen met die van de zee wil voegen of water en vuur in één schaal samen wil brengen dan is dat onmogelijk!

Zo als het ook onmogelijk om Ahloels-Soennah Wal-Djama’ah samen te voegen met een madhab die tegenstrijdig aan hen is zoals; Al-Chawaaridj, Al-M’otazilah, en Al-Hizbiyoen. (Zij noemen zo iemand; de hedendaagse moslim.) Terwijl hij de dwaling van vandaag de daag wil samenvoegen met manhadj As-Selef!

(Dit is onmogelijk) Want, het laatste gedeelte van deze natie kan alleen rechtschapen worden met dat waarmee het eerst gedeelte van deze natie ook rechtgeschapen is! Waar het omgaat, is dat we voorzeker de zaken moeten zuiveren en van elkaar moeten onderscheiden! (vanuit het boek: Al-Adjwibah Al-Moefiedah ‘an Asilatoel-Manhaadj Al-Djadiedah vraag nr. 13 blz. 16)


Wie vallen onder de term Ahloes-Soennah wal-Djamaa'ah?

Door de nobele Shaykh al-Imaam Aboe ‘Abdillaah Mohammad ibn Saalih al-‘Oethaymien rahiemehoellaah.

Degene die zegt dat Ahloes-Soennah wal-Djamaa'ah drie groepen zijn: Selefiyyoen, Ash'ariyyoen en Maatoeriediyyoen, begaat een fout. Wij zeggen: hoe kunnen zij allen Ahloes-Soennah zijn, terwijl zij verschillen?! Wat is er na de Waarheid dan de dwaling? En hoe kunnen zij Ahloes-Soennah zijn, terwijl eenieder van hen de ander weerlegt?! Dit is onmogelijk, tenzij het mogelijk is om twee tegengestelde zaken te verenigen. Zonder twijfel bevindt slechts één van deze drie zich op de Soennah. En wie is dat?! Al-Ash'ariyyah? Of al-Maatoeriediyyah? Of as-Selefiyyah? Wij zeggen: wie overeenkomt met de Soennah bevindt zich op de Soennah, en wie tegenstrijdig is aan de Soennah bevindt zich niet op de Soennah. Wij zeggen: de Selef (Vrome Voorgangers) zijn Ahloes-Soennah wal-Djamaa'ah, en deze term kan nooit op een ander dan hen worden toegepast. De woorden worden beschouwd aan de hand van hun betekenissen. Laten we kijken, hoe kunnen we iemand die tegenstrijdig aan de Soennah is Ahloes-Soennah noemen? Dit is niet mogelijk. En hoe kunnen we over drie tegenstrijdige groepen zeggen dat zij in overeenstemming zijn, waar is deze overeenstemming? Ahloes-Soennah wal- Djamaa'ah zijn zij die de geloofsleer dragen van de Selef. Zelfs degene die later komt, tot aan de Dag der Opstanding; als hij zich op de weg van de Profeet - sallallahoe 'alayhi wa sallam - en zijn Metgezellen bevindt, dan is hij een Selefie.

Bron: Sharh al-'Aqiedah al-Waasitiyyah deel 1, blz. 53-54


Shaychoel-Islaam Ibn Temiyyah rahiemehoellaah zegt in al-Aqiedah al-Waasitieyyah:

‘’…Al-Firqatoen-Naadjiyah Ahloels-Soennah Wal-Djama’ah…zij liggen in het midden van de (Islaamitische) sekten, zoals de Oemmah (Moslimnatie) in het midden van de naties ligt. Zij leggen tussen Ahloe-Ta’tiel Al-Djamiyah en Ahloe-Tamthiel Al-Moeshebihah desbetreffende Al-Asmaa was Sifaat van Allaah Ta’ala. En zij liggen tussen Al-Djabriyah en Al-Qaderiyah desbetreffende de handelingen van Allaah. En tussen Al-Haaroeriyah (Al-Chawaaridj) en Al-M’otazilah, en tussen Al-Moerdjiyah en Al-Djamiyah desbetreffende het hoofdstuk: Benaming van Iemaan en Dien! En tussen de Raafidah en de Chawaaridj desbetreffende de metgezellen van de profeet (salaallaahoe `alayhie was sallem)….!

Bron: Al-Iebaanah blz 116

0 reacties:

Een reactie posten

Live duroos