1

Het geven van bijnamen

Het laten van het geven van bijnamen tussen de mensen van waarheid!

Door as-Shaykh al-‘Allaamah Rabee’ bin Haadie bin ‘Umayr al-Madkhalie

Ik adviseer [jullie] nu, er is een taalgebruik die de Selefies verdeelt: “Hij is extreem (hard)”, “hij is te soepel”. En de mensen van innovaties nemen dit over om de Selefies tegen elkaar op te zetten. Ik adviseer de Selefies waar zij zich maar bevinden dat zij de methodiek van de Selef en de standpunten van de Selef bestuderen zodat zij verenigd worden op deze methodiek. En [ik adviseer] dat zij stoppen met het geven van bijnamen aan elkaar en het spreken over nutteloze zaken (al-qiel wal-qaal). En dat zij overeenkomen om gezamenlijk in één rij te staan in de strijd tegen de innovaties door middel van bewijs, kennis en verduidelijking.

En ik weet dat er nu ook mensen zijn die slecht spreken over de mensen van Medinah. Ik adviseer iedereen om Allaah - tabaaraka wa ta’aalaa - te vrezen en dat wij weten dat de Islaam niet van ons verwacht dat wij alle mensen in één hart stoppen. Wanneer hij (i.e. jouw broeder) aan de hand van de waarheid spreekt, stimuleer hem dan, oh broeder, en laat hem niet in de steek. En als je ziet dat jouw broeder zwak is, wees dan geduldig met hem.

[De Profeet sallallaahoe `alaihi wasallam heeft gezegd:]

"Een sterke gelovige is beter en geliefder bij Allaah dan een zwakke gelovige en in beiden zit het goede."

Wanneer je een zwakke gelovige bent, laat je broeder dan niet in de steek en als de andere een sterke gelovige is, dan dient hij zijn broeder ook niet kapot te maken. Zij moeten zich aan elkaar vasthouden, gezamenlijk één gemeenschap vormen, dit soort bewoordingen verlaten en deze deur sluiten.

Ik adviseer iedereen om Allaah te vrezen en broeders te zijn, en om elkaar te helpen in het goede en godsvrees. Wie sterk is moet met de waarheid spreken en niemand moet hem tegengaan. Hij moet gestimuleerd worden en niet beschreven worden met hardheid. Dit is een grote kans voor de mensen van innovatie. Eén woord dat sommige mashaayekh hebben gezegd over iemand die strijd op de weg van Allaah, uitnodigt en verduidelijkt... zij (i.e. de mensen van innovatie) hebben zich hieraan vastgehouden en zijn hiermee de Selefie-da`wah gaan bestrijden. Sommige uitdrukkingen die komen van sommige broeders zoals “moetasaahil” (te soepel) of “moetashaddid” (te hard/extreem) moeten gelaten worden. Als jouw broeder een bepaalde zwakte in zich heeft, laat hem dan niet in de steek en maak hem ook niet kapot, en als jouw broeder gestimuleerd is en een woord van waarheid spreekt, hélp hem dan.

Dit is een advies aan iedereen.

Majmoe’ koetob wa rasaa’il wa fataawah a-Shaykh 14/77

http://sahab.net/home/index.php?Site=News&Show=979 - http://an-nasieha.nl/ -

0 reacties:

Een reactie posten

Live duroos