1

Shaykh `Oebayd al-Djaabirie's Nasiehah aan de Selefies

Alle Lof en Dank komen toe aan Allaah, de Heer der Schepping, en moge de Vredeswensen en Zegeningen met onze Profeet Mohammed zijn, en op zijn familieleden en zijn metgezellen. Voor wat nu volgt: Het is authentiek overgeleverd van de Profeet (sal Allaahoe `alayhie wa sellem): “Voor wie Allaah het goede wil, die geeft Hij kennis en inzicht van de Dien.”

Deze Hadieth bevat een uitleg voor de oorzaken voor goedheid, de algemene, en volledige goedheid, welke het geluk bevat van deze wereld en de wereld hierna, en deze oorzaak is het begrip van de Dien

En de bedoeling met het begrip van de religie, is kennis. De kennis van het Boek en de Soennah, in overeenstemming met de Sierah (levensloop, weg) van de Selefoes-Saalih. En dit is de Sharie’ah kennis, welke de erfgenamen van de Profeten overgenomen hebben, zoals dat vermeld staat in de authentieke hadieth: “Want waarlijk, de Geleerden zijn de Erfgenamen van de Profeten, en de Profeten laten geen Dienar of Dirham achter (als erfgoed).”

Dus hij (sal Allaahoe `alayhie wa sellem) heeft gezegd: “De Geleerden zijn de Erfgenamen van de Profeten, want waarlijk de Profeten laten geen Dienar of Dirham achter (als erfgoed), maar ze laten slechts kennis achter (als erfgoed). Dus degene die daaruit genomen heeft, heeft een geweldig aandeel genomen.”

En weet, moge Allaah je genadig zijn, dat alle mensen geheel afhankelijk zijn van de mensen van de Sharie’ah kennis. Degenen van de Sharie’ah kennis, wat het begrip is van de Kitaab en Soennah, in overeenstemming met het begrip van de Selefoes-Saalih, zij zijn de leiders van de mensen en zij zijn de gidsen van de mensen en zij zijn de beste der mensen.

Waarom zijn alle mensen geheel afhankelijk van de Mensen van de Sharie’ah kennis? En het antwoord is dat de mensen van de Sharie’ah kennis, zij de meest kennishebbenden zijn van de mensen van Allaah en zij zijn de meest kennishebbenden van de Soennah, en zij de meest vrezenden der mensen voor Allaah de Almachtige en Majesteitelijke zijn. Zij hebben immers kennis van Allaah en zij geven Hem die achting die Hij werkelijk verdient. En om deze reden, is het verplicht aan de studenten van kennis om de religie van Allaah, de Almachtige en Majesteitelijke, aan de mensen te onderwijzen en dat zij naar Allaah uitnodigen met wijsheid, goede vermaning en op de beste manier te argumenteren, wanneer de mensen (zulke) argumentatie nodig hebben, een argument om de waarheid te verduidelijken, niet slechts voor redetwisting, zoals Allaah, de Meest Verhevene, gezegd heeft: “Nodig uit tot jouw Heer met wijsheid, goede vermaning en beargumenteer hen op de meest correcte wijze.”

Dus dit argument, wat openbaring, en verduidelijking is, verduidelijking van de waarheid, met de daarbij behorende bewijsvoering.

En zo ook wordt het van de studenten van kennis verwacht, van Ahloes-Soennah, dat ze de Soennah manifest maken in hun gedrag en in hun omgang met anderen, net zoals het duidelijk is in hun aanbidding van Allaah, de Almachtig en Majesteitelijke, en hiertoe behoort dat Ahloes-Soennah, de fout weerleggen, en het niet accepteren, ze weerleggen het met bewijsvoering, zodat de Soennah zuiver blijft.

Dus wanneer de fout openlijk is, en verspreid wordt dan weerleggen zij het openlijk, en wanneer het in het geheim was, tussen een persoon en zijn metgezel, dan adviseert zijn metgezel hem, omdat dan immers de laatstgenoemde, bedoelende degene van wie de fout in het geheim was, die doet immers alleen zichzelf kwaad, daarom adviseren zij hem in het geheim in wat tussen hen en hem is.

En weet, moge Allaah je zegenen, dat Ahloes-Soennah onderscheid maken tussen mensen betreffende de fouten (die van hen voorkomen). Dus als de persoon die de fout begaan heeft van Ahloes-Soennah is, dan weerleggen zij de fout, en zij accepteren het niet van hem, echter zij behouden respect voor hem, en zij behouden zijn onschendbaarheid, omdat hij immers een Soennie is onder hen, hij behoort tot hen, tot Ahloes-Soennah. Echter, hij beging een fout, daarom is het nodig om zijn fout te weerleggen, met een bewijsvoering die voldoet en sterk bewijs.

Voor wat betreft wanneer de fout afkomstig is van een Innoveerder, als degene die de fout beging een Innoveerder is, een Dwalende, van Ahloel-Ahwaa, dan weerleggen zij zijn fout en zij waarschuwen voor hem en zijn Bid’ah.

En als afsluiting van deze toespraak, adviseer ik jullie O Ahloes-Soennah in Birmingham en in geheel Brittanie dat jullie samenwerken op Al-Birr en Taqwaa en dat jullie je liefdevol gedragen tegen over elkaar en ‘close’ met elkaar zijn en dat jullie je verenigen op goedheid en dat jullie je vasthouden aan de deugden van de Islaam, en dat jullie uitnodigen naar Allaah met wijsheid, met goede aanmaning en dat jullie geduldig zijn met elkaar. En wanneer een Soennie onder jullie een fout begaat, adviseer hem dan over wat tussen jullie is en wanneer hij een fout manifest en openlijk maakt, weerleg het dan ook openlijk, echter met manieren, en met respect en met nadere beschouwing. En vergroot jullie borsten naar elkaar toe (wees liefdevol tegen elkaar), en laat emotie jullie niet overmannen. Echter, vertoon zachtmoedigheid tegen over elkaar, en zachtmoedigheid wordt nooit in iets gevonden behalve dat het het mooi maakt, en nooit wordt het van iets verwijderd behalve dat het het ontsiert, zoals hij (sal Allaahoe `alayhi wa sellem) gezegd heeft.

En het is aan jullie, moge Allaah jullie extra’s schenken, om in contact te staan (en te blijven) met de mensen van kennis, diegenen die vertrouwd worden, degenen die bekend staan voor een correcte ‘Aqiedah, en een correcte Manhadj, zodat zij jullie kunnen helpen en jullie bijstaan in het oplossen van jullie problemen.

Moge Allaah eenieder success sechenken in Zijn Tevredenheid en moge Hij de Vredeswensen en Zegeningen zenden over de Profeet Mohammed, zijn Familie en al zijn Metgezellen.

Oorspronkelijke bron: www.Salafiaudio.com
Vertaald door Abdelhafied as-Sa’iedie

Bron: Selefiepublikaties

0 reacties:

Een reactie posten

Live duroos